Vegaaninen veriappelsiini-ohratto

Ympäristöystävällisempi vaihtoehto risotolle

Rrrrrakastan risottoa. Ja veriappelsiineja. Ja riisiä. Riisiä voisin syödä vaikka joka aterialla mutta harmi vain se ei ole liian hyväksi ilmastolle. Olen pitkään halunnut testata ohraa risotossa ja ilokseni huomasin että se toimii siinä tosi hyvin. Melkein jopa paremmin, sillä ohra säilyttää napakan rakenteensa vaikka sitä keittäisikin hieman yli. Ja tuohan nuo kotimaiset ohrahelmet hauskaa vaihtelua riisin tilalle. Tosin ohrattoon ei synny samanlaista kastikemaista rakennetta, niin kuin risottoon syntyy riisin tärkkelyksestä. Mutta senkin vuoksi ohratto on melkein armeliaampi ruoka valmistaa, sillä sitä ei tarvitse hämmentää taukoamatta kuten risottoa. Risoton ideahan on jatkuvassa sekoittamisessa, jolloin riisin tärkkelys irtoaa ja risottoon syntyy kastikemainen rakenne.

Ohratto imee vähemmän nestettä itseensä, eli risottoreseptin tilalle ei voi vain vaihtaa ohrattoa, sillä nesteiden (valkoviinin ja kasvisliemen) suhde puolittuu. Alta löytyykin hyväksi havaitsemani veriappelsiini-ohraton resepti, jolla ohratosta tuli taivaallista.

Muita reseptejä ohrasta:

kale away veriappelsiini-ohratto
kale away veriappelsiini-ohratto

Vinkit onnistuneen ohraton valmistukseen

Valkoviini. Ohratoon ei tule risotolle ominaista makua ilman valkoviiniä. Been there done that. Valkoviini on välttämättömyys.

Tuore timjami. Risottoon tulee aina tuoretta timjamia, ei kuivattua.

Tarkista suola. Veriappelsiinirisotto on yhdistelmä suolaista ja makeaa. Tarkista siis lopuksi suola, jottei risotosta tule jälkkärivibat.


Ainekset:

Veriappelsiini-ohratto

(4:lle)

  • 3 rkl oliiviöljyä

  • kevätsipulia

  • 3 dl ohraa

  • 1 ½ dl valkoviiniä

  • nippu tuoretta timjamia

  • mustapippuria rouhittuna

  • ½ litra kasvislientä (½ litra vettä + 1 kasvisliemikuutio)

  • 1 purkki kaurafraichea

  • 2 veriappelsiinia pilkottuna

  • (suolaa tarvittaessa)


Ohje:

Lisää öljy ja ohra pannulle ja kuullota pari minuuttia. Lisää pannulle muutaman kevätsipulin varren valkoinen osa pieneksi pilkottuna, valkoviini, kasvisliemikuutio sekä hienonnettu timjami. Anna valkoviinin imeytyä ohraan ennen kuin alat lisäämään lämmintä kasvislientä 1-2 dl erissä. Lisää seuraava erä nestettä vasta kun edellinen on imeytynyt.

Kun kasvisliemi on imeytynyt ohraan ja ohra on kypsää (noin 15min kuluttua), lisää kaurafraiche sekä muutama rouhaisu mustapippuria. Kääntele joukkoon myös pilkotut veriappelsiinit. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa. Anna maustua hetki.

Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi SoFine chicken style vartaiden tai tofun kera, jotka on paistettu rapeaksi öljyssä valkosipulin, inkiväärin, chilin ja soijan kera.


Kerrothan jos kokeilit! Muista tägätä minut Instagramissa @kaleaway, niin näen julkaisusi! :)

Edellinen
Edellinen

Mokkapala-kaakao

Seuraava
Seuraava

Mokkapala-banana bread