Suolainen joulukranssi

Kasvipohjaisen kalapöydän helmi

Suolainen joulukranssi sopii täydellisesti joulun kasvipohjaiseen kalapöytään tai Itsenäisyyspäivän juhlintaan. Joulukranssi vaatii porkkalan valmistamisen ja sinapinsiemenien pikkelöinnin etukäteen, mutta kun ne on tehty, sujuu loppu kuin tanssi.

Joulu ja itsenäisyyspäivä ovat tunnetusti juhlia, joissa pöydän antimilla on erityinen rooli. Mikä olisikaan upeampi tapa ilahduttaa syöjiä kuin kaunis ja herkullinen suolainen joulukranssi, joka on paitsi näyttävä, myös kokonaan kasvipohjainen. Tässä reseptissä kylmäsavulohi korvataan porkkanasta valmistetulla porkkalalla. Monesti kalapöytä on näiden juhlien the juttu, joten tällä kalattomalla reseptillä myös kasvisyöjät pääsevät herkuttelemaan juhlavalla alkupalalla, joka ei maussa takuulla häviä.

kale away suolainen joulukranssi
kale away suolainen joulukranssi

Mitä on porkkala?

Porkkala on kasvipohjainen vaihtoehto kylmäsavulohelle, joka valmistetaan porkkanasta. Kylmäsavun lohi saadaan nestemäisellä savuaromilla, öljyllä, suolalla ja sokerilla ja lopputulos maistuu yllättävän paljon lohta. Jopa edesmennyt mummini ei suostunut uskomaan, että tarjoilin hänelle porkkanaa enkä lohta. :D Porkkala on helppo valmistaa itse. Hieman se vaatii kuorimista ja ennakkovalmisteluja, mutta loppujen lopuksi pieni vaiva herkullisesta vaihtoehdosta kasvipohjaiseen joulupöytään tai Itsenäisyyspäivän tarjoiluihin.

kale away suolainen joulukranssi

Suolainen joulukranssi

(yksi kranssi)

  • 1 ruisreikäleipä (esim Salonen)

  • ½ purkki kaurafraichea

  • porkkalaa (katso resepti alta)

  • rukolaa

  • kurkkua

  • pikkelöityjä sinapinsiemeniä (katso resepti alta)

  • tilliä

  • rouhaisu suolaa ja mustapippuria

  • sitruunaa koristeluun

Porkkala

  • 3 porkkanaa

  • 1 l vettä

  • 1 ½ rkl sokeria

  • 1 rkl suolaa

Marinadi:

  • 1 tl nestemäistä savua

  • 1 tl omenaviinietikkaa

  • 2 rkl öljyä

  • ½ tl suolaa

  • ½ tl sokeria

Pikkelöidyt sinapinsiemenet

  • 1 pussi sinapinsiemeniä

  • ¼ dl omenaviinietikkaa

  • 3 rkl sokeria

  • ¾ dl vettä


Ohje:

Suolainen joulukranssi Levitä ruisreikäleivän puolikkaan päälle kaurafraichea, porkkalaa, rukolaa, kurkkua, pikkelöityjä sinapinsiemeniä, tilliä ja viimeistele suolalla, pippurilla ja sitruunan siivuilla.

Porkkala Kuori porkkanat ja siivuta esim. kuorimaveitsellä tai juustohöylällä. Kypsennä vedessä sokerin ja suolan kera noin 10min. Valuta. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja lisää porkkanoiden joukkoon.

Pikkelöidyt sinapinsiemenet Kiehauta ainekset kattilassa ja kaada puhtaaseen purkkiin ja säilytä jääkaapissa. Siemenet ovat valmiita käytettäväksi noin tunnissa.


Tägää Instagramissa @kaleaway niin näen julkaisusi <3

Edellinen
Edellinen

Lämpimät leivät chimichurrilla

Seuraava
Seuraava

Soijabolognese