Suolainen joulukranssi
Kasvipohjaisen kalapöydän helmi
Suolainen joulukranssi sopii täydellisesti joulun kasvipohjaiseen kalapöytään tai Itsenäisyyspäivän juhlintaan. Joulukranssi vaatii porkkalan valmistamisen ja sinapinsiemenien pikkelöinnin etukäteen, mutta kun ne on tehty, sujuu loppu kuin tanssi.
Joulu ja itsenäisyyspäivä ovat tunnetusti juhlia, joissa pöydän antimilla on erityinen rooli. Mikä olisikaan upeampi tapa ilahduttaa syöjiä kuin kaunis ja herkullinen suolainen joulukranssi, joka on paitsi näyttävä, myös kokonaan kasvipohjainen. Tässä reseptissä kylmäsavulohi korvataan porkkanasta valmistetulla porkkalalla. Monesti kalapöytä on näiden juhlien the juttu, joten tällä kalattomalla reseptillä myös kasvisyöjät pääsevät herkuttelemaan juhlavalla alkupalalla, joka ei maussa takuulla häviä.
Mitä on porkkala?
Porkkala on kasvipohjainen vaihtoehto kylmäsavulohelle, joka valmistetaan porkkanasta. Kylmäsavun lohi saadaan nestemäisellä savuaromilla, öljyllä, suolalla ja sokerilla ja lopputulos maistuu yllättävän paljon lohta. Jopa edesmennyt mummini ei suostunut uskomaan, että tarjoilin hänelle porkkanaa enkä lohta. :D Porkkala on helppo valmistaa itse. Hieman se vaatii kuorimista ja ennakkovalmisteluja, mutta loppujen lopuksi pieni vaiva herkullisesta vaihtoehdosta kasvipohjaiseen joulupöytään tai Itsenäisyyspäivän tarjoiluihin.
Suolainen joulukranssi
(yksi kranssi)
1 ruisreikäleipä (esim Salonen)
½ purkki kaurafraichea
porkkalaa (katso resepti alta)
rukolaa
kurkkua
pikkelöityjä sinapinsiemeniä (katso resepti alta)
tilliä
rouhaisu suolaa ja mustapippuria
sitruunaa koristeluun
Porkkala
3 porkkanaa
1 l vettä
1 ½ rkl sokeria
1 rkl suolaa
Marinadi:
1 tl nestemäistä savua
1 tl omenaviinietikkaa
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
½ tl sokeria
Pikkelöidyt sinapinsiemenet
1 pussi sinapinsiemeniä
¼ dl omenaviinietikkaa
3 rkl sokeria
¾ dl vettä
Ohje:
Suolainen joulukranssi Levitä ruisreikäleivän puolikkaan päälle kaurafraichea, porkkalaa, rukolaa, kurkkua, pikkelöityjä sinapinsiemeniä, tilliä ja viimeistele suolalla, pippurilla ja sitruunan siivuilla.
Porkkala Kuori porkkanat ja siivuta esim. kuorimaveitsellä tai juustohöylällä. Kypsennä vedessä sokerin ja suolan kera noin 10min. Valuta. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja lisää porkkanoiden joukkoon.
Pikkelöidyt sinapinsiemenet Kiehauta ainekset kattilassa ja kaada puhtaaseen purkkiin ja säilytä jääkaapissa. Siemenet ovat valmiita käytettäväksi noin tunnissa.