Taateli-saksanpähkinävuokaleipä hapanjuureen
Helppo vuokaleipä
Helppo taateli-saksanpähkinävuokaleipä hapanjuureen leivottuna on aloittelevan hapanjuurileipurin valinta. Tässä leivässä on kaikki mitä hapanjuurileivältä kaipaa; sitkoa, rakennetta saksanpähkinöistä ja makeutta taateleista. Alkuperäinen suunnitelma oli leipoa myslileipä, mutta viime metreillä huomasin, ettei aineksia ollutkaan myslieipään. Oikeastaan hyvä niin, koska tästä taateli-saksanpähkinäleivästä tuli täydellistä juuri näin.
Ainekset:
Taateli-saksanpähkinävuokaleipä hapanjuureen
(yksi vuokaleipä)
1 dl hapanjuurta
2 ½ dl vettä
1 tl suolaa
½ dl vehnäleseitä
1 dl ruisjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
3-4 dl vehnäjauhoa
puolikas paketti kuivattuja taateleita (noin 125 g)
1 dl saksanpähkinä
Ohje:
Aloita taikinan valmistaminen illalla. Sekoita hapanjuuri ja vesi kulhossa keskenään esimerkiksi lusikalla.
Lisää suola, vehnäleseet, ruisjauhot, kaurajauhot sekä vehnäjauhot desi kerrallaan tunnustellen. Taikina saa jäädä tarttuvaksi, mutta ei liian märäksi. Mieluummin liian tarttuva kuin liian jäykkä. Oikean koostumuksen oppii kokeilemalla, enkä itsekään vielä ole mestari.
Lisää sekaan pienemmäksi pilkotut kuivatut taatelit sekä saksanpähkinät.
Kohota yön yli lämpimässä pöydällä liinalla peitettynä.
Kaada leipävuokaan ja anna kohota 1-2 tuntia liinalla peitettynä.
Paista 180 asteessa 40-50 minuuttia.
Anna jäähtyä kunnolla ennen kuin alat irrottamaan leipää vuoasta. Kun leipä on jäähtynyt, voit kumota sen ja nauttia margariinisulan kanssa.
Vinkki! Voit siivuttaa ja pakastaa leivän, jotta se säilyy tuoreena. Sulata 20-30 sekuntia mikrossa, ja leipä on kuin uunituore. :)
Kerrothan jos kokeilit! Muista tägätä minut Instagramissa @veganandwild, niin näen julkaisusi! :)