Lampaaton lammas
Pääsiäisen hurmaavin pääruoka
Mausteinen, lämmittävä, umaminen ja suolaisen makea lampaaton lammas on pääsiäisen herkullisin pääruoka. Pyysin äitiäni jakamaan pääsiäisen lammas-reseptinsä, jotta voisin tehdä siitä vegaanisen version. Tätä ruokaa on ollut pääsiäispöydässä kotona niin kauan kuin muistan. Kastike ja maut ovat itsessään aivan älyttömän herkullisia, mutta muistan jo lapsuudesta, miten itse liha ei hurmannut minua oikein missään muodossa. Varsinkaan lampaan. Tässä mausteisessa ruoassa lampaan tilalla on Beanit-suikaleet, joissa on mukava maku ja rakenne, olematta kuitenkaan liian lihaisaa.
Jos siis kaipaat pääsiäisen juhlapöytään extra herkullista pääruokaa, suosittelen testaamaan tätä mausteista pataa, jossa maistuu kaneli, neilikka, kardemumma ja inkivääri. Makeutta tuo kuivatut aprikoosit, sekä lopussa pataan lisättävä viinietikka ja sokeri, jolla ruoka maustetaan hapanimeläksi. Varoitan, padan maku ja tuoksu ovat huumaavia.
Mielestäni lisukkeeksi sopii parhaiten riisi, mutta lohkoperunat tai valkosipuliperunat eivät ole lainkaan hullumpia vaihtoehtoja. Reseptistä riittää neljälle syöjälle, mutta mikäli tiedät että syöjiä on enemmän, kannattaa resepti tuplata suosiolla.
Niin ja muista tarkistaa suola. Käytän itse aika vähän suolaa, joten sitä kannattaa säädellä omaan makuun sopivaksi, aloittaen pienestä määrästä. Tietysti mausteita voi lisätä oman maun mukaan, mutta näillä mittasuhteilla lampaattomasta lampaasta tuli hienostuneen ja herkullisen makuista.
Ainekset:
Lampaaton lammas
(neljälle)
1 sipuli
2 rkl öljyä
1 pkt Beanit valkospuli&yrtit -suikaleita
1 valkosipulin kynsi
⅓ tl neilikkaa
½ tl kardemumma
1 kanelitanko
Pieni pätkä (n. 1 rkl) hienonnettua inkivääriä
1 tlk Mutti-valkosipulitomaattimurskaa
100g kuivattuja aprikooseja
2 dl vettä
Puolikas punainen chili (tai maun mukaan enemmän)
1 tl suolaa
½ rkl viinietikkaa
2 tl sokeria
Tarjoiluun:
riisiä
Ohje:
Kuori ja suikaloi sipuli, kuullota öljyssä padassa tai paistokasarissa.
Lisää sekaan Beanit-suikaleet ja hienonnettu valkosipulin kynsi.
Lisää sekaan neilikka sekä kardemumma ja paistele pari minuuttia, kunnes Beanit suikaleet ovat ruskistuneet.
Kuori ja raasta inkivääri. Poista chilistä siemenet ja pilko pieneksi.
Lisää aprikoosit, pieneksi pilkottu puolikas chili, kanelitanko, inkivääri, tomaattimurska, vesi ja suola. Anna hautua kannen alla pienellä lämmöllä noin puoli tuntia.
Sekoita viimeisenä sokeri ja viinietikka keskenään ja kaada kastikkeen joukkoon. Tarkista suola.
Tarjoa riisin kera.