Cowboy caviar
Mikä ihmeen cowboy caviar?
Texasista lähtöisin oleva, somessakin villinnyt, cowboy caviar on dippi, salaatti, lisuke ja täyte, joka valmistetaan pavuista ja kasviksista. Yhdysvalloissa cowboy caviar on suosittu lisuke grilliruoille ja pelipäivien dipiksi nachoille. Alkuperäiseen versioon tulisi black eyed peas-papuja eli mustasilmäpapuja. Näitä ei kuitenkaan tunnu ihan joka kaupasta löytyvän, joten tässä reseptissä ne on korvattu ronskisti kikherneillä.
Keittiössäni inspiraation lähteenä toimii sesongin kasvikset, sillä ne ovat edullisia ja parhaimman makusia. Siksi aloitinkin rakentamaan tämän cowboy caviarin pohjaa valkokaalista, jota löytyy hyvin vuoden ympäri. Kasvikset ovat olleet viime aikoina kamalan kalliita, mutta valkokaalia löytyy 1-2€/kg. Kaalista tulikin mukavan rouskuva pohja tälle coleslawta ja salsaa muistuttavalle salaatille. Ja voi veljet että tästä tulikin hyvää! 🤠
Minkä kanssa tarjoilla cowboy caviaria?
Vain taivas on rajana tarjoiluehdotusten kanssa. Mielestäni cowboy caviar on näppärä ja super herkullinen täyte tortilloihin tai tacoihin. Ensi kerralla lisäisin wrappeihin vielä extra proteiiniksi tacomaustettuja vegekanasuikaleita, kaurafraichea, riisiä sekä salsaa.
Tässä muutama idea cowboy caviarin tarjoiluun:
uunibataattien täytteeksi
tacojen täytteeksi
salaattina sellaisenaan
grilliruokien lisukkeena
nachojen dippinä
Vinkkejä reseptiin
Maissien paahtaminen Maun puolesta optimaalisin maissi olisi tietenkin tuore tähkämaissi, mutta sitä ei harmi vain saa kuin kesäisin. Valuta tölkkimaissit ja paahda kuivalla pannulla, jotta ne saavat reilusti väriä ja makua.
Varioi kasviksia Kasviksia voi vaihdella sesongin ja oman maun mukaan. Parhaillaanhan cowboy caviar on kunnon hävikkiruoka, kun sekaan saa heitettyä jääkaapista hävikkiuhan alla olevat kasvikset.
Pilko pieneksi Malta pilkkoa kasvikset pieneksi, jotta maku jakaantuu tasaisesti ja rakenteesta tulee miellyttävä.
Älä unohda kastiketta Oliiviöljyn, valkosipulin, limen, vaahterasiirapin ja juustokuminan liitto on osa cowboy caviaria. Muista maustaa reilulla ripauksella suolaa ja mustapippuria.
Ainekset:
Cowboy caviar
(iso kulhollinen)
200g valkokaalia
1 tölkki mustapapuja
1 tölkki kikherneitä
1 tölkki (n. 285g) maissia
1 punainen paprika
1 pieni punasipuli
1 rasia (n. 250g) kirsikkatomaatteja
2 pientä avokadoa
½ punainen chili
nippu tuoretta korianteri
Kastike:
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl vaahterasiirappia
1 limen mehu
1 valkosipulinkynsi
¾ tl juustokuminaa
reilu ripaus suolaa
reilu ripaus mustapippuri
Tarjoiluun:
nachoja/tortilloja/riisiä/paahdettuja bataatin puolikkaita jne.
Ohje:
Suikaloi valkokaali pieneksi ja lisää kulhoon. Valuta ja huuhtele mustapavut ja kikherneet. Pilko pieneksi myös paprika, punasipuli sekä kirsikkatomaatit. Pilko sekaan myös avokadot ja viimeistele tuoreella chilillä ja hienonnetulla korianterilla. Pyöräytä sekaisin.
Valuta maissi ja paahda kuumalla ja kuivalla pannulla kunnes maissin jyvät saavat väriä. Anna jäähtyä. Lisää kasvisten sekaan.
Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita kastikkeen ainekset pienessä kipossa. Kippaa kasvisten joukkoon ja kääntele sekaisin.
Nauti sellaisenaan tai tarjoile nachojen dippinä tai tortillojen, tacojen tai bataattien täytteenä.
Vinkki 1 Näppärä lounas syntyy kun paahtaa tortillalettuja öljyssä kuumalla pannulla. Täytä riisillä, kaurafraichella, salsalla ja cowboy caviarilla. Tästä tuli aika herkku combo.
Vinkki 2 Ensi kerralla kokeilen lisätä tortilloihin myös tacomaustettuja vegekanasuikaleita.