Chana masala

Oli jo aikakin tuoda intialainen keittiö Suomeen. Chana masala oli ehkä dalin ja aloo gobin lisäksi Intian reissuni syödyin ruoka. Jos et tiennyt, niin olen opiskellut elintarviketieteiden lisäksi joogaopettajaksi Intiassa 2019. Tuo elämäni paras matka opetti niin joogasta, kuin intialaisesta keittiöstä, johon reissullani hurahdin. Tai no rehellisyyden nimissä en voinut syödä mausteisia ruokia pitkiin aikoihin kuukauden kestäneen Intia-överin jälkeen, mutta näin jälkeenpäin mausteisen lämpimät padat ja tuliset ruoat ovat löytäneet tiensä takaisin keittiööni. Ja vitsit, miten näin simppeli ruoka voikin olla hyvää!

Ruoan päätähtenä ovat kikherneet, jotka saavat tulisen ja mausteisen tomaattikastikkeen ympärilleen. Tykkään käyttää tölkistä löytyviä valmiiksi keitettyjä kikherneitä, sillä olen aivan liian saamaton liottamaan ja keittämään niitä. Jos kuitenkin haluat käyttää kuivattuja kikherneitä, muista liottaa niitä vähintään 8 tuntia ja keittää tunti. Kun käytät valmiiksi keitettyjä kikherneitä, syntyy tämä ruoka käden käänteessä helposti ja nopeasti ja voit säädellä tulisuutta ja valkosipulin määrää makuusi sopivaksi. Rohkaisen aina tarkistamaan maun, ja lisäämään mausteita ja suolaa oman maun mukaan, jotta lopputulos hivelee juuri sinun makuhermojasi. Parhaalta Chana masala maistuu riisin, tuoreen korianterin ja vaikkapa turkkilaisen jogurtin kera. Chana masala on yksi helpoimpia intialaisia ruokia, joita voi jäljitellä suomalaisessa keittiössä maun kärsimättä liikaa meidän miedoista mausteista.

Niin ja sinne Intiaan on edelleen ikävä. Jos rajat olisivat auki ja maailma entisellään, olisin siellä varmaan tälläkin hetkellä. Siihen saakka matkailu tapahtukoon mielikuvituksen voimin keittiössä.


Ainekset:

Chana masala

(neljälle)

  • 1 sipuli

  • 2 rkl öljyä

  • 4 valkosipulinkynttä 

  • 3 cm pätkä inkivääriä

  • 1 rkl garam masalaa

  • 1 tl kurkumaa

  • 1 tl jauhettua korianteria

  • 2 tlk kikherneitä, valutettuna ja huuhdeltuna

  • 2 tlk tomaattimurskaa

  • 1 rkl vaahterasiirappia

  • 1 punainen chili

  • 2 laakerinlehteä

  • ½ - ¾ tl suolaa 

  • Nippu tuoretta korianteria


Ohje:

Kuumenna pannulla öljyä ja kuullota kuoritut ja hienonnetut sipuli ja valkosipulinkynnet. Lisää mukaan raastettu inkivääri ja mausteet. Lisää pannulle kikherneet ja tomaattimurska. Sekoita hyvin. Lisää joukkoon loput ainekset ja anna hautua miedolla lämmöllä puoli tuntia. Tarkista maku ja lisää mausteita tai suolaa maun mukaan. Viimeistele tuoreella korianterilla. Tarjoile riisin kera. 


Kerrothan jos kokeilit! Muista tägätä minut Instagramissa @veganandwild, niin näen julkaisusi! :)

Edellinen
Edellinen

Maailman paras tofu hapanimeläkastikkeessa

Seuraava
Seuraava

Vegaaninen uunifetapasta