Wellington myskikurpitsalla
Joulupöydän keskipiste
Tavallisesti olen ollut se tyyppi, joka vain pari päivää ennen jouluaattoa alkaa hätäisesti etsimään resepti-inspiraatiota joulupöytään. Muun porukan vedellessä kinkkua ja kaloja, en halua jäädä vegeruokineni kakkoseksi, vaan luoda jotakin niin herkullista, jota lihansyöjätkin tahtovat maistaa. Wellington myskikurpitsalla on oikea joulupöydän kruunu näyttävine ulkomuotoineen - rapsakka lehtitaikina, umaminen täyte ja kaunis oranssi myskikurpitsasisus tekevät tästä Wellingtonista järkyttävän hyvän. Takaan, että tämä herkku maistuu jokaiselle!
Oleellista on valita myskikurpitsa, jossa on mahdollisimman pitkä yläosa, jotta Wellingtonista tulee tasainen pötkylä. Pyöreän alaosan voi pilkkoa ja paahtaa uunissa, ja tarjota lisukkeena tai soseuttaa vaikkapa keitoksi.
Ihanaa umamista makua tuomaan käytin herkkusienien lisäksi myös kuivattuja herkkutatteja, mutta voit käyttää mitä vain saatavilla olevia sieniä. Suppilovahverot sopisivat varmasti ihanasti tuoden lisää makua. Jos käytät sieniä pakkasesta, kannattaa niitä kuumentaa pannulla huolellisesti, jotta ylimääräinen neste haihtuu. Täytteen nimittäin tulisi jäädä meheväksi, mutta ei missään tapauksessa liian vetiseksi, jotta taikina pääsee rapsakoitumaan. Myös viillot Wellingtonin pinnalla auttavat ylimääräistä nestettä haihtumaan.
Mikäli joulupöytäsi kaipaa vegaanista pääruokaa, nappaa tästä helpon ja herkullisen myskikurpitsa Wellingtonin resepti talteen.
Ainekset:
Wellington myskikurpitsalla
1 myskikurpitsa
Paketti lehtitaikinaa
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
200 g herkkusieniä
100 g baby pinaattia
1 kourallinen kuivattuja herkkutatteja (tai muita sieniä)
pari kourallista saksanpähkinöitä
2 rkl pinjansiemeniä
1 rkl tummaa balsamicosiirappia
1 tl kuivattua persiljaa
1 tl kuivattua rosmariinia
1 tl kuivattua timjamia
½ kasviliemikuutiota
pieni loraus kauramaitoa tai -kermaa
tuoretta timjamia
mustapippuria ja suolaa maun mukaan
Ohje:
Halkaise myskikurpitsa puoliksi keskeltä niin että paksumpi alaosa jää käyttämättä. Tarvitset siis myskikurpitsasta vaan suikulan yläosan. Halkaise myskikurpitsan pitkä yläosa vielä puoliksi. Kuori ja aseta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Lorauta päälle oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria. Paahda uunissa 200 asteessa noin 30 min. Kurpitsa saa jäädä napakan kypsäksi.
Hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota oliiviöljyssä kuumalla pannulla. Lisää hienonnetut herkkusienet. Jatka paistamista, kunnes sienet pehmenevät. Lisää huuhdeltu baby pinaatti, liotetut, valutetut ja hienonnetut herkkutatit, saksanpähkinät, pinjansiemenet, balsamicosiirappi, persilja, rosmariini, timjami, murusteltu kasviliemikuutio ja loraus kauramaitoa (tai kaurakermaa) sekä tuoretta timjamia, mustapippuria ja suolaa maun mukaan. Tarkista maku. Siirrä täyte jäähtymään.
Ota myskikurpitsa uunista ja anna jäähtyä.
Tee voitaikinasta suurempi suorakulmio liittämällä ja kaulimalla levyt yhteen. Käytin itse kuusi taikinalevyä, mutta levyjen määrään vaikuttaa myskikurpitsan koko, sekä kuinka ohueksi taikinaa kaulii. Lusikoi puolet jäähtyneestä täytteestä toiselle pitkälle sivulle suorakaiteen muotoiselle alueelle ja aseta jäähtyneet myskikurpitsan lohkot peräkkäin täytteen päälle niin että sileä puoli jää ylöspäin ja kupera alaspäin. Lusikoi loput täytteestä myskikurpitsoiden päälle. Käännä toinen reuna täytteen yli, niin että sauma jää reunalle. Painele ja nipistele reunat yhteen. Tässä kohtaa tilkka vettä ja haarukka voivat olla avuksi. Käännä koko pötkylä ylösalaisin, jotta myskikurpitsan sileä pinta jää alas. Voitele kauramaidolla ja vetele pintaan viiltoja. Paista 200°C uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kullan värinen.
Kerrothan jos kokeilit! Tägää Instagramissa @veganandwild tai #veganandwild niin näen julkaisusi! :)