Teltan valinta ja pakkauslista retkille
Kaupallinen yhteistyö Partioaitta
Teltan valinnasta
Lähestyvä retkeilykesä sai minut heräämään teltan hankintaan. En ole retkeilyssä enää aivan aloittelija, mutta omaa telttaa en ole koskaan omistanut. Tähän saakka yhden yön yli retkilläni olen pärjännyt lainateltalla tai majoittumalla retkikavereiden teltoissa. Kesää ja tulevia retkiä ajatellen päätin löytää omiin tarpeisiini sopivan teltan. Retkellekin tulee lähdettyä helpommin, kun varusteet löytyvät omasta takaa.
Sanotaan, että teltan ostaminen on yksi vaikeimpia päätöksiä retkeilyvälineiden hankinnassa. Sitä valitessa täytyy tehdä onnistunut kompromissi hinnan, painon ja kestävyyden välillä.
Haastava tehtävä alkoi selvittämällä kokeneempien retkeilijöiden telttamieltymyksiä ja jatkui päiviä kestäneellä pähkäilyllä, valitako tunneli- vai kupoliteltta. Osa vannoi kevyemmän ja tuulta kestävän tunnelin, toiset jokapaikan kupoliteltan nimeen. Kerkesin muuttaa mieltäni vaikka kuinka monta kertaa.
Tarkoitus Vaellatko tunturissa vai fiilisteletkö auringonlaskuja rantakalliolla? Olin jo valitsemassa tuntureihin sopivaa kolmen hengen Fjällräven Shape 3 tunnelitelttaa. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että vaikka mielikuvissani olen tunturien tuulessa ja tuiskeessa retkeilevä eränkävijä, on todellisuus lähempänä yhden yön fiilistelijää. Retkeilen siis hyvällä säällä ja mieluiten kauniissa maisemissa. Tällöin kupoliteltta on oiva valinta, sillä sen saa pystytettyä niin hiekalle kuin kalliolle.
Koko Mikäli paino ei ole ratkaisevin tekijä, kannattaa valita yhtä henkilöä suurempi teltta. Todennäköisimmin retkeilen yksin tai kaksin, jolloin kahden hengen teltta tuntui sopivalta. Kannattaa huomioida, että kahdestaan kahden hengen telttaan mahtuu vain makuualustat ja pussit, rinkat on jätettävä absidiin. View 2:ssa on kuitenkin omat absidit, jolloin kumpikin retkeilijä voi jättää rinkkansa omaan absidiinsa. Hyvällä säällä rinkan jättäminen teltan ulkopuolelle ei kuitenkaan ole ongelma, mutta saatan tulla katumaan valintaani sateella, jos myös rinkat on sullottava telttaan.
Paino Retkeilijänä en ole mikään painon viilaaja, vaikka fiksua olisi karsia turhasta. Varsinkin kun kaikki varusteet pitää kantaa itse, kamerat mukaan lukien, kertyy rinkalle painoa melkoisesti. Jos kaipaat kevyempiä kantamuksia, kannattaa vertailla telttojen painoa ja miettiä missä menee oma kipuraja painon suhteen.
Kokemukset kupoliteltasta
Ensimmäiseksi teltaksi valikoitui pitkän pohdinnan jälkeen Fjällräven View 2, joka on kevyt, itsestäänseisova kolmen vuodenajan teltta, jossa on erinomainen ilmanvaihto ja kaksi absidia, jotka voidaan avata kokonaan maisemien ihailua varten. Telttaa pääsimme testaamaan ensimmäistä kertaa Saaran kanssa Teijon kansallispuiston upeissa maisemissa. Vakaa teltta pystytetään kahdella ristikkäisellä kaarella, joiden paikat on värikoodattu. Sisäteltta pysyy pystyssä itsestään, mutta absideja tukevat myrskynarut ja telttakiilat. Tämän kupoliteltan etuna on myös teltan pystyttämisen nopeus, sillä sisä- ja ulkoteltta on kiinnitetty toisiinsa.
Hurmaannuin erityisesti kahteen absidiin, jotka avattuna paljastivat Matildajärven upean maiseman. Teltta on käytännöllisyyden lisäksi myös visuaalinen ja tarpeeksi korkea, jotta sen sisällä mahtuu istumaan.
Ehkä joskus vielä löydän itseni tuulisesta tunturista päiväkausia samoilemasta, mutta toistaiseksi fiilistelen kupoliteltassani auringonlaskuja ja aamu-usvaa.
Ja hei! Jos teltan hankinta on ajankohtaista, niin kannattaa kurkata Partioaitan telttakampanja, sillä vielä toukokuun ajan saat 100€ lahjakortin vähintään 599€ arvoisesta teltasta.
Pakkauslista
Mikään tekemäni retki ei olisi ollut yhtä nautinnollinen ilman oikeita varusteita. Vaikka farkuilla ja seikkailumielellä on päässyt pitkälle, olen kantapään kautta oppinut, että toimivat ja säänmukaiset varusteet tekevät seikkailusta vieläkin kivempaa. Ajattelinkin jakaa oman pakkauslistani, jolla selviää niin keväällä, kesällä kuin syksylläkin tunturissa telttailessa sekä Norjan roadtripeillä.
Pakkauslista
Tarpeeksi tilava rinkka. Itse olen ihastunut Fjällräven 75l naisten rinkkaan, joka
on tukeva ja vetää sisäänsä uskomattoman määrän tavaraa. Sivutaskut lisäävät
tilan tuntua.
Teltta. Tarpeellinen vaikka suunnitelmissa olisi yöpyä autiotuvassa.
Fiilisretkeilijälle sopii Abisk0 View 2.
Lämmin makuupussi. Makuupussini comfort-arvo on -6,5 mutta rehellisyyden
nimissä pussi on tarpeeksi lämmin vain keskikesällä. Jos olet vilukissa kuten
minä, suosittelen aavistuksen lämpimämpää pussia. Aikaisempina kesinä olen
nukkunut kesätkin -30 sopivassa pussissa.
Lautanen, muki, aterimet
Nalgene. Kylmänä yönä lämmittää makuupussissa kuumavesipullon tavoin.
Makuualusta
Merinokerrasto (tai kaksi)
Vaihtovaatetta (alusvaatteet, fleece, villapaita, housut kuten trikoot tai
vaellushousut jne.)
Kevytuntuvatakki taukotakiksi
Vaihtosukat (merinovillaa)
Villasukat
Tulentekovälineet
Pipo tai lippis vuodenajasta riippuen
Hammasharja ja -tahna + tarpeellinen kosmetiikka (aurinkorasva) ja lääkkeet
Otsalamppu
Puhelin, laturi, lisäakku
Korvatulpat, unimaski (TÄRKEÄ)
Vaelluskengät (ja taukokengät)
Ruokaa
Vettä tai vedenpuhdistustabletteja
Vessapaperia
Roskapussi
Ensiaputarvikkeet
Unohtuiko pakkauslistastani jotain oleellista, jonka nimeen vannot retkillä? Olisi kiva kuulla kommenteissa. :)