Täytetyt bataatit ras el hanout-kikherneillä ja harissalla
Bataattia Lähi-idän maustein
Maailman paras (joo tiedetään, aloitan lähes jokaisen reseptin näillä sanoilla) ruoka syntyy paahdetuista bataatin puolikkaista, lehtikaalisipseistä, ras el hanout-kikherneistä, harissakastikkeesta, paahdetuista manteleista ja granaattiomenansiemenistä. Tässä reseptistä yhdistyy kaikki suosikkimakuni ja raaka-aineet. Lopputulos on yhtään liiottelematta täydellisyyttä hipova.
Nämä uunibataatit täytteineen vaativat muutaman ylimääräisen työvaiheen, mutta usko kun sanon, että ne ovat täysin kaiken vaivan arvoisia. Mausteiset kikherneet paahdellaan pannulla, rapsakat lehtikaalisipsit syntyvät uunissa, tulisen täyteläinen harissakastike pyöräytetään kasaan tahinin kanssa ja koko komeus viimeistellään paahdetuilla mantelilastuilla ja kirpsakoilla granaattiomenansiemenillä.
Tämä vegaaninen bataattiresepti ei teknisesti ottaen ole mikään arjen nopea, mutta jättämällä esimerkiksi lehtikaalisipsit ja manteleiden paahtamisen homma nopeutuu huomattavasti. Kikherneistä ja kastikkeesta sekä raikkaista granaattiomenansiemenistä en tinkisi. Toki granaattiomenaa löytyy valmiina siemeninä pakkasesta, mutta mielestäni ne ovat maultaan paljon miedompia ja vetisempiä kuin tuoreena.
Toivon kuitenkin, että menet tästä reseptistä yhtä villiksi kuin minä, olen vieläkin ihan fiiliksissä miten hyvää näistä bataateista tulikaan!
Ainekset:
Täytetyt bataatit ras el hanout-kikherneillä ja harissalla
(neljälle)
Bataatit:
4 keskikokoista bataattia
1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
rouhaisu mustapippuria
Ras el hanout-kikherneet:
2 tölkkiä kikherneitä
2 tl ras el hanout -maustetta
1 rkl oliiviöljyä
suolaa maun mukaan
Harissakastike:
3 rkl vaaleaa tahinia
4 tl harissaa
1 rkl vaahterasiirappia
½ sitruunan mehu
tilkka vettä
Lehtikaalisipsit:
200g lehtikaalia
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
Viimeistelyyn:
1 granaattiomena
mantelilastuja
korianteria
Ohje:
Bataatit:
Pese ja puolita bataatit. Pistele bataattiin haarukalla reikiä ja asettele leivinpaperin päälle. Voitele pinta oliiviöljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa 225 asteessa noin 30-40min kunnes bataatit ovat kypsiä.
Ras el hanout-kikherneet:
Valuta kikherneet. Lisää paistinpannulle öljyä ja kikherneet ja paistele kunnes kikherneet hieman rapeutuvat. Mausta ras el hanoutilla ja suolalla.
Harissakastike:
Sekoita harissakastikkeen kaikki ainekset pienessä kulhossa. Lisää kastikkeen joukkoon lusikallinen kerrallaan vettä, kunnes kastikkeen rakenteesta tulee sellaista, että sitä voi valuttaa bataattien päälle.
Lehtikaalisipsit:
Huuhtele lehtikaalit ja riivi lehdet ruodosta. Painele kuivaksi pyyhkeellä tai talouspaperilla. Asettele leivinpaperilla vuoratulle pellille. Lorauta sekaan oliiviöljyä ja suolaa. Painele oliiviöljy kaikkialle lehtikaaliin käsin lehtiä hieromalla. Paahda 150 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Kääntele lehtikaaleja lastalla paiston puolivälissä. Varo polttamasta. Jos lehtikaalit eivät ole rapeutuneet sammuta uuni ja jätä ne hetkeksi sinne luukku auki.
Bataattien kokoaminen:
Paahda mantelilastuja kuivalla pannulla keskilämmöllä, varo polttamasta. Halkaise granaattiomena ja kaiva siemenet kulhoon. Olen todennut että operaatio sujuu helpoiten lavuaarin ääressä käsin.
Kokoa bataatit asettelemalla niiden päälle kikherneitä, granaattiomenansiemeniä, harissakastiketta, mantelilastuja, lehtikaalisipsejä sekä korianteria. Nauti!
herkkuhetkiä toivoo,
Oona