Suolaiset joulutortut pestolla ja viikunalla
Suolaiset joulutortut
Joulutortut ovat harvoja makeita leivonnaisia, joihin olen aivan pähkinöinä. Perinteinen joulutorttu luumuhillolla on vuodesta toiseen suosikkini. Päässäni oli pitkään pyörinyt, että joulutortusta pitäisi tehdä myös suolainen versio. Ansaitseehan tuo joulun klassikko rinnalleen suolaisen torttusen. Kuulemma nämä joulutortut olivat parempia kuin perinteiset. Lopullinen voittaja sinun täytyy selvittää itse.
Joten saanko esitellä: suolaiset joulutortut pesto-tofutäytteellä, viikunahillolla ja viikunoilla. Olkaapa hyvä! Nämä suolaiset suupalat ovat super helppoja tehdä ja sopivat niin joulupöytään, illanistujaisiin tai vaikka uudenvuoden juhlatarjoiluihin.
Muita jouluun sopivia reseptejä ovat:
Sesongissa viikuna
Viikunan sesonki alkaa vedellä viimeisiään. Tuon herkullisen ja raikkaan punaisen hedelmän sesonki alkaa tavallisesti elokuussa ja kestää marras-joulukuuhun saakka. Täydellinen viikuna on napakan, mutta aavistuksen pehmeän tuntuinen. Huuhdellun viikunan voi hyvin syödä kuorineen. Jos kuori on kovin paksu, kannattaa se jättää syömättä. Viikuna on täydellinen makupari suolaisiin piirakoihin, salaatteihin ja alkupaloihin. Sen mieto happamuus tasapainottaa tuhtia lehtitaikinaa ja pestotäytettä. Ja koska suolainenkin ruoka kaipaa aina vastaparikseen makeutta, lusikoin näiden suolaisten joulutorttujen pohjalle ensin viikunahilloa ja vasta sitten pesto-tofutäytettä.
Sulata lehtitaikinalevyt huoneenlämmössä, taittele haluamaasi muotoon ja voitele barista kaurajuomalla ja paista. Lusikoi paistettujen torttujen päälle viikunahilloa ja viileää pesto-tofutäytettä. Viimeistele tuoreella viikunalla ja nauti. Tämän helpommaksi ei joulutarjoilujen valmistaminen mene.
Tiesitkö muuten, että Myllyn Parhaan lehtitaikinalevyt ovat automaattisesti vegaanisia?
Ainekset:
Suolaiset joulutortut pestolla ja viikunalla
(n. 10 torttua)
1 paketti (500g) Myllyn Paras lehtitaikinalevyjä
Pestotäyte
125g tofua
½ purkki kaurafraichea tai kauratuorejuustoa
1 rkl sitruunan mehua
¼ sitruunan kuoresta raastettuna
kourallinen tuoretta pinaattia
1 rkl vegaanista pestoa (esim. Urtekram)
ripaus suolaa
rouhaisu mustapippuria
Lisäksi:
viikunahilloa
tuoreita viikunoita
barista kaurajuomaa voiteluun
Ohje:
Ota lehtitaikinalevyt sulamaan. Asettele ne erilleen leivinpaperilla vuoratulle pellille.
Purista tofusta suurin osa nesteestä pois. Murenna tofu käsien välissä pieneksi paloiksi kulhoon. Sekoita joukkoon kaurafraiche, sitruunan mehu, sitruunan raastettua kuorta, pesty ja pienemmäksi pilkottu tuore pinaatti sekä pesto. Mausta suolalalla ja pippurilla.
Taittele joulutortut haluamallasi tavalla. Voitele tilkalla barista kaurajuomaa ja paista 225 C asteessa noin 10 minuuttia, kunnes tortut ovat kullanruskeita.
Kun torttuaihiot ovat jäähtyneet, täytä ne viikunahillolla sekä pesto-tofutäytteellä. Viimeistele tortut tuoreilla, pienemmäksi siivutetuilla viikunoilla.
Vinkki 1 Jos et löydä viikunoita, voisi viikunan tilalle sopia päärynä tai omena. Muista pyöräyttää näiden hedelmien siivut sitruunamehussa, jotta ne eivät tummuisi.
Vinkki 2 Kaurafraichen tilalla toimii myös kauratuorejuusto (esimerkiksi Oatlyn påmackan)