Meksikolainen linssipata
Nopea vegaaninen arkiruoka
Tulinen, lämmittävä, nopea ja yksinkertaisesti älyttömän herkullinen. Tässä vegaanisessa meksikolaisessa linssipadassa on kaikki, mitä etsit vähän paremmalta arkireseptiltä (miksei myös viikonlopun ruoalta!). Ruokaa on kokkailtu niin arki-iltoina kuin viikonloppuisin, mökillä helppona herkkuna (resepti vaatii vain vähän tiskiä) sekä talviretkellä. Takaan, että kun kerran innostut kokeilemaan tätä meksikon maustein väritettyä linssipataa, jää resepti taatusti käyttöösi pidemmäksi aikaa.
Meksikolaisen linssipadan raaka-aineet
Pataan päätyy raaka-aineita, joita todennäköisesti löytyy jo kuivakaapistasi:
sipuli: antaa syvän, umamisen maun
valkosipuli: tähän ruokaan on lupa laittaa valkosipulia reilusti
öljy: mieluiten neutraalin makuista rypsiöljyä
porkkana: kaksi pientä tai yksi iso
chili: tuoreessa on enemmän makua, mutta chilihiutaleetkin käyvät
tomaattimurska: yrttisessä on valmiiksi enemmän makua
mustapavut: sisältää kasviproteiinia 7,5g/100g ja kuitua 8,5g/100g
punaiset linssit: kasviproteiinia 8g/100g ja kuitua 9g/100g
maissi: tölkkimaississa on enemmän makua, mutta pakastemaissikin käy
kasvisliemikuutio: suosin Reformi-merkkistä, sillä niissä ei ole palmuöljyä, arominvahventeita, hiivaa eikä natriumglutamaattia
mustapippuri, oregano, savupaprika, kuivattu korianteri: voit lisätä maun mukaan
nachot: tuo pataan rakennetta ja suolaisuutta
kaurafraiche: pehmentää tulisuutta
lime: älä unohda! tuoreen limen happo kruunaa reseptin
korianteri: viimeistelee meksikon maut
Ainekset:
Meksikolainen linssipata
(neljälle)
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
1 iso porkkana
½-1 punainen chili (tai chilihiutaleita)
1 tetra (390g) yrtti-tomaattimurskaa
1 tetra mustapapuja
1 tetra punaisia linssejä
½ (n. 140g) tölkillinen maissia
2 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 tl mustapippuria
2 tl oregano
⅓ tl savupaprikaa
½ tl kuivattua korianteria
Lisäksi:
nachoja
kaurafraichea
limeä
korianteria
Ohje:
Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota öljyssä kattilassa. Pilko porkkana pieneksi ja lisää kattilaa. Sekoittele, kunnes porkkanakin hieman pehmenee.
Lisää kattilaan pienemmäksi pilkottu chili (maun mukaan), tomaattimurska, huuhdellut ja valutetut mustapavut ja linssit. Valuta maissi ja lisää sekaan. Huuhtaise tomaattimurskan tölkki 2dl:lla vettä ja kaada kattilaan.
Mausta kasvisliemikuutiolla, rouhitulla mustapippurilla, oreganolla, savupaprikalla ja kuivatulla korianterilla. Anna hautua miedolla lämmöllä ainakin vartti, jotta maut syvenevät.
Tarjoile nachojen, kaurafraichen, limen ja tuoreen korianterin kera.
Vinkki 1 Meksikolaista linssipataa kannattaa valmistaa tuplasatsi, jos haluat päästä arjessa mahdollisimman helpolla.
Vinkki 2 Kasvisliemikuution voi korvata lorauksella soijaa.
Vinkki 3 Voit käyttää myös kuivia linssejä. Tällöin huuhtele linssit siivilässä ja lisää pataan muhimaan. Lisää myös vettä. Linssit kypsyvät: 1 osaa linssejä, 2 osaa vettä. Eli jos käytät 1 ½ dl kuivia linssejä, lisää reseptissä olevan vesimäärän lisäksi 3 dl vettä.