Retkiruokareseptejä pannulla 2x
Kaupallinen yhteistyö Dalum
Retkipaistinpannuista parhain
Retkiruoka valmistuu kätevästi keittimellä, mutta kun ruokaa halutaan paistaa ja siihen kaivataan sitä herkullista paistamisesta syntyvää makua, kääntyy katse kohti ruotsalaisen Dalumin retkipannuja. Usein keittimellä valmistettavan ruoan on oltava nestepitoista, jotta ruoka ei pala pohjaan. Toisin on retkipannun laita. Toki ruoan voi polttaa pohjaan silläkin, mutta olennaista on käyttää reilusti rypsiöljyä ja säädellä lämpötilaa käyttämällä pieniä puita. Jos alla on helvetinliekit, ruoka palaa taatusti pannulla kuin pannulla. Yleisesti ottaen hiiliteräspannu on kuitenkin turvallinen retkiruokakaveri, sillä sillä voi valmistaa niin hampurilaisia, wokkeja, pizzaa ja lettuja. Tässä vain muutamia ruokia, mitä me ollaan Dalumilla kokkailtu.
Olen käyttänyt retkipannua paljon tänä kesänä koska:
- pannu on kevyt
- sitä voi käyttää avotulen lisäksi kaasulla, mikä on todella kätevää varsinkin kesällä metsäpalovaroituksen aikaan
- pannun mukana tulee pussi, joten se on helppo ottaa mukaan eikä noki pääse tahrimaan
- ruoka ei tartu pannuun kiinni, ja sillä onnistuu niin pizzat kuin letutkin
- se on helppo puhdistaa joko raaputtamalla pinta puhtaaksi lastalla tai käyttää hankaussienellä tai teräsvillalla
- Dalum-pannut valmistetaan Ruotsissa
- 100% hiiliterästä
Mitä pakata mukaan kun retkiruoka valmistetaan tulella?
Dalumin verkkokaupasta muuten löytyy kaikki retkikokkailuun. Tässä tulee mun lista retkiruokavarusteista, jotka olen havainnut tarpeellisiksi. Kaikki tarpeellinen kulkee setin mukana tulevan kantokassin mukana, jonka saa tarvittaessa kiinnitettyä myös rinkkaan mukana tulevien hihnojen avulla.
Mun täydellinen retkikeittiö koostuu:
- Dalum Brasu 40Ø -pakkauksesta, jonka mukana tulee siis pannu, ruuvattavat jalat, säilytyspussi sekä kantokassi
- Fåtån -kahvoista
- Bräde Byörk -leikkuulaudasta
- Spadi Trai -lastasta
- Lain -keittiöpyyhkeestä
- Smyörbuttn -voirasiasta johon voi pakata myös mausteista tai tahnoja
Näiden lisäksi muista pakata myös:
- puukko
- talouspaperia
- roskapussi
- puita (kaasu jos metsäpalovaroitus on voimassa)
- tulentekovälineet
Kaksi retkiruokareseptiä pannulla valmistettavaksi
Mikä onkaan parempaa kuin letut retkellä? No letut retkellä mansikoiden, itse tehdyn granolan, kaurafraichen ja kuusenkerkkäsiirapin kera. Lääh.
Ja jos et tiennyt, että pizzaa voi tehdä myös retkellä niin nyt tiedät. Alla resepti retkipizzaan, joka täytetään vegaanisella lohella eli porkkalalla. Lempparipizzani täytetään paahdetulla kesäkurpitsalla, porkkalalla, kaprsiksilla, kaurafraichella ja tillillä.
Jotta kokkailu retkellä sujuisi sujuvammin, kannattaa reseptejä valmistella mahdollisimman paljon etukäteen kotona. Esimerkiksi pizzataikinan pakata rasiaan, käyttää valmistaikinaa, valmistaa porkkala etukäteen rasiaan jne.
Joten pakkaa mukaan retkipannusi, nyt nimittäin herkutellaan!
Ainekset:
Vegaaninen lohipizza eli porkkalapizza
(neljälle)
Pizzataikinaa (valmistaikina tai itse tehty)
1 paketti raastettua vuustoa
200 ml kaurafraichea
porkkalaa
½ kesäkurpitsa
kapriksia
rukolaa
kevätsipulia
tilliä
suolaa ja mustapippuria
Pizzataikina
6 dl vettä
3 dl vehnäjauhoja
1 pussi (11g) kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
Vegaaninen lohi eli porkkala
3 porkkanaa
1 l vettä
1 ½ rkl sokeria
1 rkl suolaa
Porkkalan marinadi
1 tl nestemäistä savua
1 tl omenaviinietikkaa
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
½ tl sokeria
Ohje:
Pizzataikina: Yhdistä jauhot, kuivahiiva ja suola kulhossa. Yhdistä kuivat aineet kättä lämpimämmän veden kanssa. Vaivaa, kunnes taikinasta muodostuu elastinen pallo ja taikina alkaa irrota kulhon reunoilta. Peitä ja anna kohota 45min lämpimässä paikassa.
Porkkala: Kuori porkkanat ja siivuta esim. kuorimaveitsellä tai juustohöylällä. Kypsennä vedessä sokerin ja suolan kera noin 10min. Valuta. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja lisää porkkanoiden joukkoon.
Retkellä: Siivuta kesäkurpitsa ja paahda Dalum-pannulla öljyssä, kunnes se saa väriä. Siirrä syrjään. Muodosta taikinasta neljä palleroa, älä kuitenkaan liiskaa niitä vaan venyttele varovasto käsien välissä, jotta huolella kohotetut ilmakuplat eivät rikkoudu. Venyttele kustakin taikinapallerosta ympyrä. Paista öljyssä molemmin puolin.
Täytä lämmin pizzapohja vuustoraasteella, nostele päälle kaurafraichea, porkkalaa, kesäkurpitsaa, kapriksia, kevätsipulia, tilliä. Rouhaise viimeiseksi vielä suolaa ja mustapippuria.
Vinkki! Kurkkaa myös kuvaamani video täältä. :)
Ainekset:
Retkiletut
(kahdelle)
½ pussi Dalum Pannkaku -lettujauhoja
2 ½ dl vettä
mansikoita
150ml kaurafraichea
granolaa (resepti alapuolella)
kuusenkerkkäsiirappia (tulee Pannkaku-lettujauhojen mukana)
Granola
1dl kaurahiutaleita
rypsiöljyä paistamiseen
kourallinen kuivattuja karpaloita
kourallinen pekaanipähkinöitä
1 rkl auringonkukansiemeniä
ripaus suolaa
ripaus kardemummaa
loraus vaahterasiirappia
Ohje:
Sekoita lettujauho veden kanssa suoraan pussissa.
Paista letut runsaassa öljyssä, käännä, ja toista kunnes koko taikina on paistettu.
Heitä kaikki granolan ainekset pannulle, karpalot viimeisenä. Sekoita ja paahda kunnes kaurahiutaleet ovat saaneet kauniin kullanruskean värin.
Nostele lettujen päälle kaurafraichea, mansikoita, granolaa ja viimeistele lettujauhojen mukana tulleella siirapilla.