Raikas fenkolisalaatti
Joulupöydän tuhdit laatikot kaipaavat mielestäni rinnalleen jotakin raikasta ja hapokasta. Äitini esitteli alunperin tämän ihanan fenkolisalaatin, jonka mutkat vedin tyypilliseen tapaani suoriksi. Ainesosat ovat kuitenkin samat, fenkolia, omenaa ja sitruunaa, kokonaisia tähtianiksia ja tilliä! Villiä, mutta ah niin hyvää! Tämä salaatti maistuu niin joulupöydässä, tai oikeastaan minkä vain ruoan rinnalla.
Fenkoli ei tosiaan ole kuulunut aina suosikkeihini. Muistan lapsuudesta äitini valmistamat vermouth-fenkolit, joiden viinan katku lievästi sanottuna muistutteli minua epämiellyttävyydellään ja oudolla vermouthin maulla vielä pitkään. Fenkolin löysin uudelleen vasta viime vuosina, ja nyt en voisi elää ilman tuota vahva-aromista vihannesta.
Salaatti syntyy tuttuun tyyliini, pilko, sekoita ja anna maustua -metodilla. Kaikkia aineksia saa ympäri vuoden, vaikka fenkolin sesonki onkin vasta alkamaisillaan alku talvella. Toivottavasti rohkenet salaattia kokeilemaan
Ainekset:
Raikas fenkolisalaatti
4-6 hengelle lisukkeeksi
1 fenkoli
1 vihreä omena
1 salottisipuli
1 sitruunan mehu
tuoretta tilliä maun mukaan
ripaus suolaa
pari pyöräytystä mustapippuria
muutama kokonainen anis
loraus oliiviöljyä
Ohje:
Suikaloi fenkoli ohueksi, ja hienonna sipuli ja omena. Purista sekaan sitruunan mehu, ja mausta tillillä, suolalla, pippurilla, aniksella ja lorauta joukkoon oliiviöljyä. Anna maustua tunti jääkaapissa ennen tarjoilua. Tarjoa joulupöydässä lisukkeena.