Valkoinen pizza perunalla ja savutofulla
Valkoinen pizza perunalla ja savutofulla
Eli maailman paras pizza. Sanon tämän varmaan joka reseptin kohdalla, mutta tämän valkoisen pizzan kohdalla en löydä kuvaavampia sanoja. Rapsakka pohja, pehmeän täyteläinen täyte kaurafraichesta ja vegejuustosta sekä suolaiset peruna- ja savutofu-sattumat tekevät pizzasta ihan parhaan.
Kun pääset valkoisen pizzan makuun, ei paluuta entiseen ole. Rohkaisen myös kokeilemaan pizzaa kokonaan vegaanisesti. Tiedän, ettei omaan suuhun sopivaa vegejuustoa ole helppoa löytää, mutta mahdollisuus kannattaa antaa ainakin Nurishin ja Oddlygoodin vegejuustoraasteille. Teimme nimittäin pizzasta vegaanisen ja maidollisen version eräs sunnuntai, ja raati valitsi vegaanisen pizzan voittajaksi. Aikamoista.
Malta siis antaa vegejuustolle mahdollisuus.
Kaksi erilaista pizzataikinaa
Olen testannut pizzan kahdella eri pohjalla:
Tavallisella pizzapohjalla, jonka reseptin muistan unissanikin ulkoa, sillä leivoimme sillä lapsuudessani pizzaa aina lauantaisin. Tavallisen pizzapohjan voi joko kaulia suorakulmion tai neliön muotoon tai vaihtoehtoisesti venytellä ympyräksi. Kaulimalla osa ilmakuplista häviää, jolloin lopputulos on rapea. Määrällisesti pizzaa tulee tällä tyylillä yksi iso pellillinen. Venyttämällä taikina pyöreään muotoon ilmakuplat säästyvät, jolloin pohjasta tulee ilmavampi ja pehmeämpi. Näitä pyöreitä pizzoja taikinasta tulee noin kolme-neljä. Venytelty pizzapohja esipaistetaan ja täytetään kuumalla ja kuivalla teflonpannulla, jonka jälkeen se siirretään pellille uuniin paistumaan.
Pizzataikina juureen on myös herkullinen. Pohjasta tulee omalla tavallaan rapea ja sitkas, ja siinä maistuu miedosti hapanjuuri. Jos aiot valmistaa pizzan hapanjuureen, muista aloittaa projekti hyvissä ajoin ruokkimalla juuri ja valmistaa taikina edellisenä päivänä tekeytymään, sekä varata seuraavana päivänä aikaa pizzojen pyörittelylle sekä uudelle kohoamiskierrokselle. Myös hapanjuureen leivottu pizza venytellään pyöreäksi, esipaistetaan ja täytetään kuumalla ja kuivalla teflonpannulla, jonka jälkeen se paistetaan kuumassa uunissa pellillä.
Mielestäni molemmilla tyyleillä pizzasta tulee älyttömän hyvä, mutta tavallinen pizzapohja vie voiton helppoudellaan.
Ainekset:
Valkoinen pizza perunalla ja savutofulla
Tavallinen pizzataikina
3 dl vettä (n. 42 asteista eli lämpimämpää kuin kädenlämpöinen)
¾ - 1 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
n. 5 ½ - 6 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä
Pizzataikina hapanjuureen
325g vettä
100g aktiivista hapanjuurta
n. 500g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
20g oliiviöljyä
Täytteet:
4-6 perunaa
1 paketti (n. 300g) savutofua
4 valkosipulinkynttä
1 purkki (200g) kaurafraichea
vegejuustoa
loraus vaahterasiirappia
loraus oliiviöljyä
4 pientä salottisipulia
suolaa rouhittuna
mustapippuria rouhittuna
tuoretta rosmariinia
pinjansiemeniä
Ohje:
Tavallinen pizzataikina
Mittaa leivontakulhoon reilusti kättä lämpimäpi vesi (n. +42 asteinen). Sekoita veteen suola. Sekoita kuivahiiva osaan vehnäjauhoista ja lisää kulhoon. Vaivaa taikinaa toisella kädellä samalla jauhoja lisäten. Lisää lopuksi oliiviöljy. Taikina on valmis kun se irtoaa kulhon reunoilta ja siitä muodostuu selkeä taikinapallo. Peitä kulho liinalla ja jätä kohoamaan lämpimään paikkaan tunniksi. Kauli pellille isoksi peltipizzaksi tai kahdeksi, tai venyttele sormien välissäsi noin kolmeksi pyöreäksi pizzaksi, esipaista ja täytä pannulla, jonka jälkeen paista uunissa keskitasolla noin 250 asteessa. Pellillinen valmistuu noin 20 minuutissa ja pienempi pyöreä pizza 15 minuutissa
Pizzataikina hapanjuureen
Ensimmäisenä päivänä: Mittaa leivontakulhoon haalea vesi sekä hapanjuuri. Sekoita. Lisää mukaan myös suola sekä hiljalleen vehnäjauhoja. Sekoita taikinaa kädellä, kunnes melkein kaikki vehnäjauhot on lisätty. Lisää sekaan myös oliiviöljy. Venyttele taikinasta kimmoisa pallo nostelemalla taikinan reunaa taikinapallon yli. Toista muutamia kertoja. Anna kohota peitettynä jääkaapissa yön yli.
Toisena päivänä, aamulla: Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa kolmeen osaan. Pyörittele sileäksi palloksi. Nosta kukin taikinapallo litran vetoiseen pakasterasiaan, jonka pohjalla on tilkka öljyä. Anna kohota huoneenlämmössä pari tuntia, jääkaapissa n. 6 tuntia.
Toisena päivänä, iltapäivällä-illalla: Venyttele taikinapalloja käsien välissä ja esipaista kuumalla ja kuivalla teflonpannulla. Täytä pizzapohja pannulla ja nosta pellille 250 asteiseen uuniin ja paista noin 15 minuuttia, kunnes pohja on rapea.
Täytteet
Siivuta peruna ohueksi siivuiksi. Valuta savutofu ja leikkaa sekin n. ½ cm siivuiksi. Hienonna valkosipulinkynnet ja leikkaa salottisipulista renkaita. Olipa taikinasi tavallinen, neliskulmainen tai pyöreä, tapahtuu täytteiden kasaaminen samalla tavalla pohjasta riippumatta.
Levitä pohjan päälle kaurafraichea, vegejuustoa, pieni loraus vaahterasiirappia sekä hienonnettua valkosipulia. Lado siivutettuja perunoita sekä savutofua melko tiiviisti, ei kuitenkaan päällekäin. Viimeistele lorauksella oliiviöljyä. Voit myös sutia sitä perunoiden ja savutofujen päälle. Mausta reilulla rouhauksella suolaa ja mustapippuria sekä tuoreella rosmariinilla. Paista 250 asteisessa uunissa pizzan koosta riippuen 15-20 minuuttia. Paiston loppupuolella lisää pinnalle pinjansiemeniä. Nauti!