Rovaniemen ravintoloiden helmi
Gustav vertaansa vailla
Mutkaton Gustav Rovaniemen keskustassa tarjoilee kiinnostavia makuja niin Suomesta kuin maailmalta, eikΓ€ jΓ€tΓ€ vegaaniakaan nΓ€lkΓ€iseksi.
Kun joku kysyy, mitΓ€ RovaniemellΓ€ kannattaa tehdΓ€, on vastaus harvinaisen helppo. KΓ€y Kuninkaan Laavulla, Ounasvaaralla ja Gustavissa. TΓ€mΓ€ pyhΓ€ kolminaisuus toimii jokaisena vuodenaikana. Erityisen ihastunut olen Gustavissa sen mutkattomaan ruokaan ja annoksiin, joissa on aina jotain uutta ja mielenkiintoista. Makuja, joita ei olisi tullut ajatelleeksi yhdistellΓ€ itse. SitΓ€hΓ€n ravintolaruualta odottaa, ettei tule tunnetta, ettΓ€ itse olisi tehnyt paremmin. Ja tΓ€nne astellessa tuntee aina olonsa lΓ€mpimΓ€ksi ja tervetulleeksi.
Menusta riippumatta annoksia saa aina vegaanisena sen verran, ettΓ€ nΓ€lkΓ€ lΓ€htee taatusti. Usein hapanjuurileivΓ€n kaveriksi on tahnaa, alkuruuista hurmaa juurekset, kuten porkkana chimichurrilla eikΓ€ risottokaan jΓ€tΓ€ kylmΓ€ksi. JΓ€lkkΓ€reistΓ€ unohtumattomin lienee lakuvaahto, vadelmasorbetilla ja amaretto-kirsikoilla. Olisin voinut elÀÀ sillΓ€ herkulla. Ja kauniisti pyytΓ€mΓ€llΓ€ keittiΓΆstΓ€ on saanut annoksia myΓΆs menun ulkopuolelta. Kerran sain eteeni ββsalaattia ja Aasiaββ -annoksen, joka oli ihan loistava. Paahdettua salaattia Aasian asioilla. En olisi ikinΓ€ itse tilannut salaattia, vaan tÀÀllΓ€pΓ€ sekin osattiin tehdΓ€ toimivaksi.
Uusimpana herkkuna Gustaviin on tullut iglut, joissa saa intiimimmÀn ravintolakokemuksen oman porukan kesken. Ja mitÀ tulee palveluun, on se aivan omalla tasollaan tÀÀllÀ. HyvÀn palvelun tunnistaa siitÀ, ettÀ asiat tapahtuvat kuin itsestÀÀn. SekÀ siitÀ, ettÀ Gustavin porukalla on aina fiilis katossa ja se sama lÀmpâ ja hyvÀntuulisuus tarttuu. TÀÀllÀ olo on aina tervetullut.
Se the jÀlkkÀri joka on ollut parasta ikinÀ, lakua, vadelmaa ja kirsikkaa. VielÀ kun pÀÀllÀ olisi ollut jotain rapeaa asiaa, keksiÀ tai kakkua, olisi maailma ollut valmis.
Gustaviin kÀvelee nÀlkÀisenÀ, ja poistuu vatsat tÀynnÀ - hymyssÀ suin. Tosin yhden asian muuttaisin. YmmÀrrÀn, ettÀ herra Gustav on perinteiden mies, mutta haluaisin haastaa hÀnet, kuten kaikki muutkin iÀkkÀÀmmÀt herrasmiehet, ja pyytÀÀ kurkkaamaan tulevaisuuteen. Lâytyisikâ sieltÀ matka-arkusta sittenkin jokin kasviproteiineihin nojautuva resepti, jossa olisi kÀytetty vaikkapa tofua, tempeÀ, lupiinia tai hÀrkÀpapua.