Münchenistä Wieniin pyörällä

Pyöräillen Euroopassa

Maailmankaikkeuden paras tapa reissata on pyörän selässä. Tai no tapojahan on monia, mutta nyt kahtena kesänä Saksassa pyöräilleenä voin todeta olevani rakastunut tähän matkailumuotoon. Parasta on, kun yhdessäkin päivässä kerkeää näkemään niin paljon. Sanoinkin reissussa, että yksi päivä tuntuu ihan viikolta kun lähtee ajoissa liikkeelle, on päivän tien päällä, välissä saattaa vaihtua jopa maa, ja saapuu illaksi gasthausiin nukkumaan.

Parin viikon pyöräreissu tietysti vaatii hyvän suunnitelman ja majoitusten varaamisen etukäteen. Olen todella todella onnekas, että mr vegan and wild hoiti reitin suunnittelun ja lähes 14 eri majoituksen varaamisen. Ja että hän on tutustuttanut mut lajin pariin. Itse lähinnä pamahdin paikalle kahden pyörälaukun kera. No suunnittelin mä ruokia ja kokkasinkin reissun päällä.

Kesällä 2022 poljettiin neljän päivän verran Münchenin ympäristössä, ja tuntui että aika loppui tyystin kesken. No nyt sitten lähdettiin polkemaan ihan urakalla. Kuulemma tällä kertaa sai polkea tarpeeksi, ja vähän ylikin. 😁

Tästä blogipostauksesta löytyy meidän reittisuunnitelma Saksan pyöräretkelle pakkauslistoineen.

vegan and wild pyöräillen saksassa ja itävallassa
vegan and wild pyöräillen saksassa ja itävallassa

Saksassa ja Itävallassa pyöräily

Matkan suunnittelu etukäteen

Kohteeksi valikoitui Saksa ja Itävalta helppouden ja hyvien pyöräteiden vuoksi. Itse olisin lähtenyt innokkaana pyöräilemään Italiaan, mutta kuulemma siellä joutuu ajamaan paljon autoteiden varsilla, sillä pyöräteitä ei juuri ole. (Korjaa jos olen väärässä!)

Suunnittelu vaatii tutkimustyötä Suomen päässä: mitkä ovat hienoja kaupunkeja, kyliä ja majoituksia, joita reitin varrelle halutaan mahduttaa. Lisäksi on hyvä miettiä realistiset päivämatkat kullekin päivälle, hankkia tai lainata varusteet ja tietysti tehdä varaukset majapaikkoihin. Hienoimmat menevät kuin kuumille kiville, joten näiden kanssa kannattaa olla nopea.

Pakkaaminen

Alempaa löydät pakkauslistan kokonaisuudessaan. Tärkeintä on tiedostaa, että kaikki mitä pakkaat mukaan, kulkee koko matkan mukanasi pyörälaukussa (20 litraa per laukku). Joten karsi, karsi ja karsi. Tulet yllättymään, miten vähällä tien päällä pärjää. Varsinkin kun majoittumaan pääsee sisälle, eikä pakkaamisessa tarvitse ottaa huomioon telttaa, makuupussia ja alustaa. Ellet sitten nimenomaan halua majoittua ulkona. Mulle reissun suola on siinä, että saa olla koko päivän retkellä, mutta yöksi pääsee sisälle ja oikeaan sänkyyn. Parhaassa tapauksessa vielä pesemään pyykitkin.

Päivämatkat

Ollaan pyöräilty 30-85km per päivä. Reittejä suunniteltaessa kannattaa ottaa huomioon korkeuserot ja vaihdella päivän pituuksia siten, että pitkää päivää seuraa lyhyempi päivämatka. Tällä reissulla poljimme noin 70km per päivä. Jos totta puhutaan niin se oli aika paljon, varsinkin kun matkasta halusi taittaa suurimmann osan luomuna ilman sähköpyörän apua.

Pysähdykset

Pysähdeltiin aina, kun kohdalle tuli hienoa kuvattavaa. Myös vesi- ja välipalataukoja on hyvä pitää säännöllisesti, tai sopia etukäteen monenko km päästä pidetään lounastauko tai juodaan iltapäiväkahvit. Koen henkisesti tosi tärkeäksi sen, että tiedän milloin on seuraavan ‘‘porkkanan’’ aika. X km päästä vesitauko, tai x km kahvit tms. Muuten päivä on vain polkemista, mikä voi tuntua puuduttavalta varsinkin jos päivämatka on pitkä.

Reitti

Tällä kertaa pyöräreitti kulki Münchenistä Wieniin. Yhteensä matkaa kertyi pyörällä noin 780km. Tarkalleen ottaen se reitti näin:

1. Yksi yö Wienissä, josta pyörien vuokraus sekä juna Müncheniin, josta polkeminen alkoi.
2. Egmating, Saksa
3. Fischbachau, Saksa
4. Unken, Itävalta
5. Salzburg, Itävalta
6. Mehring, Itävalta
7. Ering, Saksa
8. Kasten, Itävalta
9. Linz, Itävalta
10. Niederndorf, Itävalta
11. Engabrunn, Itävalta
12. Wien, Itävalta, jossa yövyttiin kolme yötä pääkaupunkia tutkien.

Pyörät

Pitäisikö reissuun lähteä omilla pyörillä vai vuokrapyörillä? Entäs pyörien palautus? Mitä kautta vuokrata pyörät? Ollaan molemmilla kerroilla vuokrattu pyörät. Münchenissä sähköpyörän päivävuokra oli 20€/päivä/pyörä. Wienissä puolestaan 40€/päivä/pyörä. Wienissä vuokrattiin pyörät täältä.

Majoitukset

Reitille mahtui mitä hienompia majoituksia, näiden kanssa kannattaa olla nopea, sillä parhaat varataan hyvissä ajoin. Tässä suosikkini:

Egmating, Saksa - Haflhof

Fischbachau, Saksa - Hof Rossruck

Salzburg, Itävalta - Gasthaus Hinterbrühl

Mehring, Saksa- Tinyhaus auf dem Schacherbauerhof

Linz, Itävalta - Jules&Jim Gästehaus

Millaiset tiet siellä on? Onko pyöräteitä vai pitääkö polkea ison tien laitaa?

Pyörätiet Saksassa ja Itävallassa on mitä parhaimmat eikä ison tien laitaa tarvitse juuri polkea. Kunkin päivän reitti kannattaa katsoa ennakkoon, ettei vahingossa käy niin, että erehtyy google mapsin mukaan polkemaan sitä ison tien vartta. Välillä toki matkan varrelle voi tulla lyhyitä ei niin visuaalisia pätkiä, mutta pääasiassa ollaan saatu polkea rauhallisilla teillä. Komoot-sovellus on tosi kätevä reitin suunnittelussa ja navigoinnissa. Siitä näkee korkeuserot, edetyn matkan ja jäljellä olevan matkan.

vegan and wild pyöräillen saksassa ja itävallassa
vegan and wild pyöräillen saksassa ja itävallassa
vegan and wild pyöräillen saksassa ja itävallassa
vegan and wild pyöräillen saksassa ja itävallassa

Ihana, ihana Salzburg

vegan and wild Salzburg
vegan and wild pyöräillen saksassa ja itävallassa Passau

Passau

vegan and wild pyöräillen saksassa ja itävallassa

Karkkikujia Itävallassa

vegan and wild pyöräillen saksassa ja itävallassa

Pretzelöverit

Mitä opin pyöräilyretkestä Saksassa ja Itävallassa?

Käytä tarvittaessa junaa. Siirtymiin voi ihan hyvin käyttää junia, jos matkan varrelle ei ole luvassa mitään sen kummoisempaa kauneutta. Esimerkiksi viimeisenä päivänä olisimme jälkiviisaina voineet ihan hyvin ottaa junan takaisin Wieniin, sen sijaan että poljimme teollisuusalueiden ja lähiöiden läpi.

Lepopäivät hienoissa kaupungeissa. Suosikkikaupunkejani matkalla olivat Passau Saksassa, sekä Salzburg ja Linz Itävallassa. Jossakin näistä sympaattisista kaupungeista olisi voinut levätä ja yöpyä kaksikin yötä yhden sijaan.

Vegaanina varsinkin Saksassa on helppoa. Itävallassakin isommissa kaupungeissa. Olin varautunut reissuun kuivaamalla mukaan runsaasti kasviproteiineja kotona. Mukana oli niin vöneriä kuin härkistä. Näille tuli kyllä käyttöä, mutta yllätyin, miten paljon kaupoistakin löytyi vegaanisia vaihtoehtoja tofuista vegaaniseen schnizeliin. Pyörälaukussa on kuitenkin hyvä olla joku kasviproteiinin lähde ja pastapussi ihan siltä varalta, jos sunnuntai sattuukin yllättämään ja kaupat ovat kiinni. Gasthausien ravintoloiden valikoimat eivät useinkaan pidä sisällään vegaanisia vaihtoehtoja. 🙈

vegan and wild pyöräillen saksassa ja itävallassa
vegan and wild pyöräillen saksassa ja itävallassa

Pakkauslista

Toimivat ja säänmukaiset varusteet ovat ihan must pyöräretkellä. Kuorivaatteiden laadusta ei kannata tinkiä, kuten ei myöskään pyöräilyshortsien pehmusteen paksuudesta. Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä kalliimmat pyöräilyshortsit, sitä paksumpi pehmuste. Tässä varustelista, jolla pärjäsin paremmin kuin hyvin kaksi viikkoa tien päällä.

vegan and wild pyöräillen saksassa ja itävallassa

Pakkauslista

  1. Kaksi pyörälaukkua

  2. Vyölaukku, johon saa puhelimen ja rahat käden ulottuville

  3. Pyöräilyhanskat

  4. Kypärä

  5. Kuoritakki ja -housut

  6. Kenkien sadesuojat

  7. Lenkkarit

  8. Aurinkolasit

  9. Pyöräilyshortsit

  10. Tekninen t-paita 2x

  11. Treenitoppi

  12. Pitkähihainen: esim. tekninen paita tai flanelli (joka käy myös kaupungilla)

  13. Alusvaatteet

  14. Kosmetiikka: aurinkorasva, hammasharja ja -tahna, pienet pullot shampoota ja hoitoainetta, kasvojenpuhdistusliinat, kosteusvoide ym.

  15. Uikkari

  16. Pieni kaasukeitin (+ kaasu), tulentekovälineet

  17. Ruokatermari

  18. Lautanen, aterimet

  19. Kamera, filmikamera, muistikortteja, akkuja

  20. Puhelin, laturi, varavirtalähde

  21. Korvatulpat, unimaski (TÄRKEÄ)

  22. Yökkärit

  23. Kuivattua ruokaa pahan päivän varalle

  24. Urheilujuomajauhetta

  25. Kirja

  26. (siistit vaatteet kaupungille: t-paita, toppi, farkut, farkkushortsit, tennarit)

Miltä tällainen pyöräretki Euroopassa kuulostaa? 😊


Lisää seikkailuja löytyy Instagramistani @veganandwild :)

Edellinen
Edellinen

Vietnamilainen nuudelisalaatti tofumurulla

Seuraava
Seuraava

Korouma kesällä (kahden yön telttaretki) ja retkiruokaresepti x4