Kauraryynipuuro karamellisoidulla päärynällä
Puuropäivä
Rakastan puuroa aivan valtavasti. Sitä tulee syötyä päivittäin vaikka millä eri makuvariaatioilla. Kyselinkin Instassa, olenko yksin rakkauteni kanssa vai tuleeko muillakin kauhottua puuroa yhtä paljon. Väläytin ideaani alkaa jakamaan viikottain puuroreseptejä, jottei puuro maistuisi päivästä toiseen samalta. Noh, ihan viikottaiseen puuropäivään en ole päässyt, mutta jaan niitä niin usein, kun puuroideoita suinkin syntyy.
Tässäpä siis viimeisin puuroresepti, kauraryynipuuro uunissa, karamellisoiduilla päärynöillä höystettynä.
Uunipuurosta kardemummalla maustettuna, ja karamellisoiduilla päärynöillä höystettynä tuli tämän hetken suosikkini. Kesti hetken, että löysin puuroon oikean rakenteen. Ei jankkia, muttei puurovelliäkään. Ensimmäisen erän keittelin baristakauramaitoon, mutta siitä syntynyt punertava väri ei ollut houkuttelin. Toinen erä syntyi 50/50 veteen ja tavalliseen kauramaitoon keiteltynä. Tällä suhteella keittelen puuron kattilassakin. Ja sehän toimi erinomaisesti! Vielä kun puuron maustaa kardemummalla, puhutaan jo aivan erityisen herkullisesta puurosta. Mikäli lämmittelet puuroa uudestaan seuraavana aamuna, kannattaa sekaan lorauttaa kauramaitoa rakennetta pehmentämään. Jääkaapissa puurosta tulee tiiviimpää ja aavistuksen kuivempaa. Päälle sopii tietysti mitkä vain sesongin hedelmät, esimerkiksi omenat.
Kauraryynit ovat käsittääkseni gluteenittomia, joten käyttämällä niitä sekä gluteenitonta kauramaitoa tämä herkkupuuro sopii myös gluteenittomille.
Ainekset
Kauraryynipuuro uunissa karamellisoiduilla päärynöillä
(neljälle)
2 dl kauraryynejä
5 dl vettä
5 dl kauramaitoa
½ tl suolaa
1 tl kardemummaa
Karamellisoidut päärynät:
2 päärynää
kookosöljyä
vaahterasiirappia
Ohje:
Lisää kauraryynit, kauramaito, vesi, suola ja kardemumma uunin kestävään astiaan. Paista uunissa 185 asteessa 2 - 2 ½ tuntia muutaman kerran sekoitellen. Kun suurin osta nesteestä on imeytynyt ryyneihin, on puuro valmista.
Viipaloi päärynät pitkittäin. Lisää nokare kookosöljyä sekä päärynäsiivut pannulle. Pannu saa olla melko kuuma jotta päärynät saavat kauniin pinnan. Käännä siivut ja lorauta pannulle vaahterasiirappia maun mukaan. Käännä lämpö pienemmälle. Päärynät ovat valmiit kun ne saavat kauniin pinnan paistosta ja siirapista. Varo kuitenkin polttamasta.
Tarjoile päärynät uunipuuron kanssa.
lämpimiä puuroaamuja toivoo,
Oona