kale away

View Original

Reseptejä talviretkelle x4

Nuotioreseptejä talviretkelle

”Englanninlakritsista saa nopeasti imeytyviä ja hyvänmakuisia hiilihydraatteja - oivallinen pikalounas.”

Yöpyödältäni löytyy Lars Monsenin Eräretkeilijän kirja, jonka Ravitsemus retkellä -osiosta löytyi tämä lainaus ja herttinen kun oonkin eri mieltä! Kyllä retkelle herkut kuuluu - mutta ei sentään lounaalle. Talvi on ihanaa aikaa retkeillä eikä ruokahuollossa ole sen kummempia kommervenkkejä kuin muissakaan vuodenajoissa: pitkille retkille ruoka kuivataan, lyhyemmillä herkutellaan tuoreita (lue: painavia 😁) ruokia.

Joten saanko esitellä neljä tajunnan räjäyttävää vegaanista reseptiä talviretkelle! Näitä reseptejä on kokkailtu jo useampaan otteeseen talvisten retkien lisäksi myös kotikeittiössä, sillä retkireseptit ovat juuri niitä täydellisiä arkireseptejä, joissa on makua mutta joista on karsittu pois turha kikkailu.

Miltä kuulostaisi:

-vegechorizo-pitaleivät
-kalaton keitto
-peruna-quesadillat
-gochujang-pyttipannu

Lyötiin hynttyyt yhteen Viimeistä murua myöten-Saaran kanssa ja luotiin Partioaitalle nämä lämmittäviä, helppoja ja ennen kaikkea herkullisia reseptejä, jotka maistuvat niin päiväretkellä kuin ahkiovaelluksen viimeisenä päivänä.


Gochujang-pyttipannu

Gochujang-pyttipannua tuskin tunnistaisi pyttipannuksi, ellei nimessä niin lukisi. Tulisen makea, aasialaishenkinen tofu-pyttipannu maistuu ja lämmittää kylmemmälläkin säällä, eikä valmistukseen kulu kuin hetki. Tämä ruoka saattaa päätyä vaikka kotona valmistettavien vakioruokien listalle – sen verran koukuttavan herkullista ja helppoa tämä on.

(2:lle)

  • 1 500 g pakastelohkoperunoita

  • 1 iso sipuli

  • 300 g maustamatonta tofua

  • n. 100 g pala punakaalia

  • rypsiöljyä paistamiseen

  • 2 kevätsipulinvartta

  • 0,5 dl seesaminsiemeniä

  • 1,5 rkl gochujang-tahnaa

  • 2 rkl soijakastiketta

  • 2 rkl sokeria

Ohje:

Pilko sipuli lohkoiksi. Leikkaa kaali siivuiksi. Paloittele tofu kuutioiksi. Hienonna kevätsipulinvarret. Paista pannulla sipulia rypsiöljyssä, kunnes sipuli alkaa pehmentyä. Lisää perunat pannulle. Jatka paistamista, kunnes peruna kypsyy. Lisää tofupalat, kaali, kevätsipuli, seesaminsiemenet, gochujang-tahna, soijakastike ja sokeri pannulle. Paista muutama minuutti lastalla pyöritellen, kunnes kastike on sekoittunut ja kaikki on kypsynyt.


Kalaton keitto

Höyryävä kulho kalatonta keittoa maistuu lohduttavan lämmittävältä talvipakkasella. Talviretkillä ei tarvitse ainakaan huolehtia tuotteiden säilyvyydestä, ja pystyy hyvin hyödyntämään valmiita vihannespakasteita. Kaupan pakasteen valmiit sipulikuutiot, perunakuutiot ja sokeriherneet tekevät kalattoman keitosta valmistuksesta vaivattomampaa, kun pakkassäällä saa vältettyä enimmän pilkkomisen.

(4:lle)

  • 100 g pakastesipulikuutioita

  • n. 600 g perunoita/pakasteperunakuutioita

  • 1 palsternakka

  • 1,2 litraa vettä

  • 1 kasvisliemikuutio

  • kourallinen tilliä

  • 150 g sokeriherneitä

  • 2,5 dl kaurakermaa

  • 500-600 g kylmäsavutofua

  • 1 tl suolaa

  • mustapippuria

Ohje:

Pese perunat jo kotona, jos käytät kokonaisia perunoita. Kuullota sipulisilppua rypsiöljyssä kattilassa. Paloittele perunat ja palsternakka kuutioiksi ja lisää kattilaan. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Jätä porisemaan ja keitä, kunnes peruna on kypsää. Perunan kypsyessä paloittele tofu kuutioiksi. Jos haluat, voit paistaa tofukuutiot erikseen pannulla saadakseksi rapeaa pintaa, tai yksinkertaistaakseen voit lisätä tofukuutiot kattilaan mukaan loppuvaiheilla. Kun peruna on kypsää, lisää tilli, sokeriherneet, kaurakerma ja tofu, jos paistoit sen erillisellä pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla.


Vegechorizo-pitaleivät

Yksinkertaista, mutta ahh niin koukuttavan hyvää. Nämä vegechorizo-pitat kruunaavat retkipäivän, ja niiden kokkailu onnistuu talvellakin. Pakkaa mukaan muurikka ja suuntaa luontoon nautiskelemaan. Jos suunnitelmissa on pidempi seikkailu, kannattaa painavat lasipurkit jättää kotiin ja ottaa mukaan pepperoneja minigrip-pussiin vain kourallinen.

(2:lle)

  • 4 pitaleipää

  • 1 paketti vegechorizoja

  • 1 rasia kirsikkatomaatteja

  • 2 valkosipulinkynttä

  • hummusta

  • vihreitä pepperoni-paprikoita (säilyke)

  • lime-jalapeno majoneesia (esim. El Taco Truck)

  • srirachaa

  • limeä

  • öljyä paistamiseen

Ohje:

Pilko vegechorizot ja kirsikkatomaatit. Paista vegechorizot muurikalla tai pannulla öljyssä. Kun chorizot ovat saaneet väriä, lisää pannulle myös kirsikkatomaatit ja pienemmäksi pilkotut valkosipulinkynnet.

Lämmitä pitaleivät nuotiolla tai kamiinan päällä foliossa. Täytä hummuksella, pepperoneilla, lime-jalapeno majoneesilla, srirachalla, chorizolla ja kirsikkatomaateilla. Viimeistele limellä.


Peruna-quesadillat

Ihanan mausteista ja täyttävää! Näiden quesadillojen kokkailu onnistuu ahkioreissun viimeisenäkin päivänä, kunhan muistaa ottaa ainekset sulamaan nuotion viereen tai tuvan lämpöön. Folionyyteissä perunat kypsyvät kuin itsestään. Viimeistään maistaessa ymmärrät, miten täydellinen yhdistelmä peruna, mausteinen vegemakkara, juusto ja rapea tortillalettu onkaan.

(2:lle)

  • 4 täysjyvätortillalettua

  • 1 paketti mausteista vegemakkaraa (esim. MUU Jalapeno-vuusto)

  • 4 perunaa

  • ½ pussi pakastesipulikuutioita

  • 2 valkosipulinkynttä

  • ½ pussi tacomaustetta

  • vegejuustoa

  • kaurafraichea

  • salsakastiketta

  • vihreitä pepperoni-paprikoita (säilyke)

  • limeä

  • öljyä paistamiseen

  • (kevätsipulia)

Ohje:

Pilko perunat pieneksi. Täytä neljä folionyyttiä perunoilla, pakastesipulilla ja valkosipulilla. Lorauta nyyttiin öljyä ja mausta tacomausteella. Paista ritilällä nuotion yllä. Paista makkarat myös ritilällä nuotiolla. Kun perunat ja makkarat ovat kypsiä, siirrä ne syrjään. Paista tortillalettu muurikalla tai pannulla tilkassa öljyä. Ripottele letun päälle vegejuustoa. Kun juusto on sulanut, täytä lettu perunoilla, pienemmäksi pilkotulla makkaralla, kaurafraichella, salsalla, pepperonilla ja viimeistele limellä. Toista, kunnes kaikki letut on paistettu.

Vinkki: Kääri perunat tuplafolion sisään, jotta ne eivät pala niin herkästi. Jos suuntaat päiväretkelle, voit pilkkoa perunat ja valkosipulit etukäteen rasiaan, jotta kokkailu sujuu ripeämmin.